SZE Duó 1. forduló eredményei

Széchenyi Duó alkotói pályázat,
I. forduló eredményhirdetése

A győri Széchenyi István Egyetem rektora, dr. Szekeres Tamás 2010. február 10-én hirdette meg a Széchenyi Duó pályázat első fordulóját. A kezdeményezés célja az egyetemi oktatók és hallgatók közös alkotói tevékenységének előmozdítása, az asztalfiókokban pihenő vagy újonnan születő, gazdaságilag megalapozott innovatív elképzelések támogatása.

A pályázatok benyújtásának határidejéig (február 25.) tizenkét csapat adta le jelentkezését. A zsűri a tervek értékelését követően az alábbi koncepciókat ítélte a legjobbnak, amelyek megvalósítását a jelzett bruttó összeggel támogatja az egyetem Tudásmenedzsment Központja.

I. helyezett:

ImagePályamű címe: Sűrített levegővel üzemelő jármű kivitelezés, melynek egyik fókuszpontjában, a belső égésű motorokban is használatos forgattyús mechanizmus hatásfokának javítása áll.

Hallgató: Léber Szabolcs
Oktató: Bendekovits Zoltán
Támogatás a megvalósításhoz: 1.000.000.- Ft

Beszámoló:

A pályázat lehetőséget biztosított a jelentős hátrányként titulált forgattyús mechanizmus fejlesztésére egy levegővel hajtott járműbe beépítve, amivel nagyobb hatásfokot, jobb teljesítményt érhetünk el. A forgattyús mechanizmus drasztikus hatásfok növelése mellett lehetőségünk volt a levegő, mint üzemanyag népszerűsítésére is.

A forgattyús mechanizmus valamint a levegővel üzemelő jármű összeforr, mivel a főtengely módosításokat, fejlesztéseket a nyitott hengerszerkezet miatt itt előnyösebb kipróbálni, és szemléletesen bemutatni.

A forgattyús mechanizmus hatásfokára irányuló elméleti elképzelések, a gyakorlatban is elkészültek és beépítésre kerültek a járműbe. A pneumotor és ez által a jármű mért és érzékelt lényeges paraméterei meglehetősen javultak. Tehát az elv, a gyakorlatban is hasonló pozitív, működőképes eredményt mutat.

Pozitívan, mert a gyakorlatban már működőképes sokat tesztelt jármű a hozzá fűzött reményeket beváltotta, a klasszikus forgattyús mechanizmushoz képest jobb hatásfokot produkál.

II. helyezett:

ImagePályamű címe: LEGOstics Warehouse

Hallgató: Makrai Zoltán
Oktató: Bajor Péter
Támogatás a megvalósításhoz: 800.000.- Ft

Beszámoló:

Ősszel új hallgatói laboratórium kezdi meg működését a Széchenyi Egyetem Hegedűs Gyula Kollégium K3 épület 4. emeletén található klubhelyiségben - a közelmúltban elhunyt kollégium-igazgató, Szabó Zoltán emlékére az őt életében nagyra becsülő és kedvelő logisztikus hallgatók az oktatás-fejlesztő, innovációs laboratóriumot Szabó-szobának nevezték el.

Itt kap helyet többek között a LEGOstics Warehouse projekt, Bajor Péter és Makrai Zoltán SZE-DUO pályázat II. helyezett pályamunkája. A pályázat tárgya olyan raktári környezet létrehozása, melyben a résztvevők cselekvésen, saját élményen keresztül ismerhetik és tanulhatják meg a raktári betárolási és kitárolási, komissiózási feladatok sajátosságait, a rugalmas gyártáshoz igazodó optimális raktározási és anyagkezelési stratégiákat.

III. helyezett:

ImagePályamű címe: Hulladékhővel hajtott villamos áramgenerátor szimulációja működő modelljének megépítése (HUHA Generátor)

Hallgatók: Kis József; Kovács Larion
Oktatók: Dr. Tóth-Nagy Csaba; Triesz Péter
Támogatás a megvalósításhoz: 700.000.- Ft

Beszámoló:

A HUHA Generátor egy külsőégésű lineáris hőerőgépből és egy lineáris generátorból áll.  A hőerőgép három fő egységre osztható, egy meleg térre, egy szűkítőre, és egy hidegtérre.  A meleg teret melegítjük, a hidegteret hűtjük, a szűkítő pedig a terekben áramló gáz fojtására szolgál.  Melegítés hatására a meleg térben lévő gáz kitágul, nyomása megnő, átáramlik a hideg térbe a szűkítőn keresztül, megnöveli a hidegtér nyomását.  A megnövekedett hidegtéri nyomás elmozdítja a dugattyút, ezzel munkát végez. A dugattyú felgyorsul, a saját tehetetlenségéből adódóan továbbmozdul, mint ameddig a gáz kényszerítené, ezáltal vákuum keletkezik a hidegtérben. A vákuum hatására a szűkítőn keresztül még több meleg levegő áramlik a hidegtérbe, mely ott lehűl.  A lehűlt gáz nyomása lecsökken, mely depressziót hoz létre a hidegtérben, a kialakult vákuum a dugattyút megállítja, majd ellentétes irányba kényszeríti.  A dugattyú ismét felgyorsul, de most az ellentétes irányban, és tömegtehetetlenségéből adódóan átpréseli a hidegtérben található levegőt a meleg térbe, ahol az ismét felmelegszik, nyomása megnő, és ezzel a folyamat kezdődik előröl.

A hőerőgép által létrehozott mechanikai munkát a generátor alakítja elektromos energiává.  A generátor bármilyen hőforrással működtethető pl.: napenergia, nukleáris energia, termikus energia, vagy hőerőgépek hulladékhő energiája (Innét a neve is: HUlladékhőt HAsznosító Generátor)

 

A Tudásmenedzsment Központ a megítélt díjakon túl valamennyi pályázó számára lehetőséget nyújt az ötletek továbbfejlesztésére és hasznosítására vonatkozóan képzések, speciális előadások és gyakorlott külső szakemberek által nyújtott innovációs tanácsadás formájában.

Vállalati

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00
Diplomaátadó ünnepély -MÉK 2019. június 28. 10:00 - 11:00
Vizsgaidőszak vége 2019. június 29.
Diplomaátadó ünnepély -DFK 2019. június 29. 10:00 - 11:00

Kiadványaink

Kutatási kapacitásokÉves Jelen