SZE Duó 10. forduló

10. Széchenyi Duó alkotói pályázat


A Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja 2014. szeptemberében hirdette meg immáron tizedik alkalommal a Széchenyi Duó pályázatot.

A kezdeményezés célja a hallgatói, oktatói ötletek támogatása.  A Központ által nyújtott anyagi és szakmai támogatás segítségével a csapatok lehetőséget kaptak arra, hogy ötleteiket megépítsék, teszteljék, ezáltal közelebb kerüljenek az üzleti megvalósításhoz.
 
A pályázatok benyújtási határidejéig hét csapat adta le a jelentkezését. A szakmai zsűri három csapat koncepcióját értékelte úgy, hogy érdemes számukra anyagi támogatást adni a megvalósításhoz.


A nyertes csapatok a következők:


 

1. helyezett:

Pályamű címe:  Pneumatikus működésű fizikoterápiás berendezés
Hallgatók: Sántik Zoltán; Horváth Csaba
Oktató: Bendekovits Zoltán
Támogatás: Br. 600.000 Ft

Beszámoló:

A pályázók olyan pneumatikus vezérlésű gépcsaládot terveztek, melynek vezérlése az átlagember számára sem okoz gondot. A berendezés egy meghatározott tartományban mozgatható, e tartományon egy előre beállított folyamatos terhelést biztosít. Ez akár mozgás közben is, egészen apró léptékben (10dkg) változtatható. Jelen prototípus egy térdsérülés utáni fizikoterápiás berendezés, melyben a sérült ülő pozícióban helyezkedik el és a lábszár függőleges helyzetéből horizontális helyzetéig történő mozgatás történik.

 

2. helyezett:

Pályamű címe:  Lézeres távolságmérő modul
Hallgató: Németh Ferenc
Oktató: Somogyi Miklós
Támogatás: Br. 400.000 Ft

Beszámoló:

A lézeres távolságmérőknél hiányoznak az olcsóbb, egyszerűbb megvalósítások, így ezeknél az eszközöknél a piac nagymértékben hiányos. A jelenlegi gyártók kizárólag a komolyabb, professzionális felhasználókat célozzák meg. A most forgalomban lévő eszközök akár 1.000-50.000 euróba is kerülhetnek, így valóban csak egy szűk réteg engedheti meg magának.

Az eszközünkkel ezt a piaci rést szeretnénk betömni. Célunk, hogy egy olyan táv-szkennert alkossunk, mely szélesebb körben el tudna terjedni, mint a jelenlegi változatok, lényegében azoknak a költséghatékonyabb változata lenne.

 

3. helyezett:

Pályamű címe:  Robot teljesítményoptimalizáló rendszer
Hallgató: Árvai Mihály
Oktató: Sarkadi-Nagy Balázs
Támogatás: Br. 200.000 Ft

Beszámoló:

Az ipari körülmények között előfordul, hogy a termelékenység és a nagyobb profit érdekében a gyártócellában dolgozó robot sebességét megnövelik, vagy módosítják a programját. Ilyenkor előfordulhat az az eset, hogy a robot többet fogyaszt a villamos hálózatból a módosítás után, mint amennyi többletprofitot termel a módosítás előtthöz képest. A pályaművünk segítségével mérések végezhetők el, mely során kiderül, hogy egy adott művelet végzése esetén, milyen sebességgel leggazdaságosabb a robot működése, illetve melyik az a program, amit célszerű használni. Ha a leggazdaságosabb módon működtetik a robotot, az többet profitál, valamint csökkenti a robot által közvetve okozott környezeti terhelést. Továbbá ha a robot lassabb mozgása gazdaságosabb, a karbantartási igényei is csökkennek.

Vállalati

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00
Diplomaátadó ünnepély -MÉK 2019. június 28. 10:00 - 11:00
Vizsgaidőszak vége 2019. június 29.
Diplomaátadó ünnepély -DFK 2019. június 29. 10:00 - 11:00

Kiadványaink

Kutatási kapacitásokÉves Jelen