Tudástérképen mutatja be szellemi potenciálját az egyetem

A Széchenyi István Egyetem tudástérképének elkészítése és karbantartása az egyik legfontosabb eleme annak a két fejlesztési projektnek, amelyet szerdán mutattak be a felsőoktatási intézmény tudásmenedzsment központjának vezetői. Szekeres Tamás rektor hangsúlyozta, céljuk, hogy szélesebbre tárják az egyetem kapuit, és így hiteles és részletes információt nyújtsanak a hallgatóknak, az oktatóknak, az együttműködő szervezeteknek és vállalatoknak az iskola tudásvagyonáról és ezek alkalmazhatóságáról.

Az intézmény összesen 10 pályázatot bonyolít jelenleg, amelyek összértéke mintegy 8,2 milliárd forintos fejlesztést jelent. A most bemutatott két pályázat többek között egy innovációs iroda megnyitását, tanár-diák kutatás-fejlesztési pályázat kiírását, valamint junior és nyugdíjas előadássorozatok elindítását tartalmazza.

Egy tanulóra egymillió forint fejlesztés jut a győri egyetemen- mutatott rá a Széchenyin zajló változások jelentőségére Szilasi Péter Tamás stratégiai és fejlesztési igazgató. Az intézményben jelenleg kilenc uniós pályázat és egy saját erős infrastruktúrafejlesztési projekt összehangolt végrehajtása van folyamatban.

Dr. Szekeres Tamás rektor kifejtette, szeretnék az egyetemet még inkább nyitottá tenni. A projektek hozzájárulnak ahhoz, hogy erősödjön az intézmény műszaki, társadalom- és egészségtudományi területeken elért sikereinek elismertsége, fokozódjon főként a helyi közösségek érdeklődése a különböző tudományterületek iránt, valamint hasznosuljanak az elért tudományos eredmények.

A projektek célja az egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek megismertetése a hazai és nemzetközi közvéleménnyel, ezen belül kiemelten a gazdasági szektor és a továbbtanulás előtt álló fiatalok minél szélesebb körével.

A projektek elemeiként a SZE-Győr munkatársai fejlesztik a tudományos adatbázisokat, rendezvényeket szerveznek. Tökéletesítik a tudományos témák, publikációk és diákköri munkák feltételeit, fejlesztik a tehetséggondozást.

A sajtótájékoztatón továbbá bejelentették, hogy szerda délután megnyílt az az úgynevezett Innovációs Iroda, melyet a Tudásmenedzsment Központ működtet. E szervezet tevékenységeinek központjában az egyetem tudástérképének elkészítése és karbantartása áll, amely hiteles és részletes információt nyújt a hallgatóknak, az oktatóknak, az együttműködő szervezeteknek és az intézmény valamennyi partnerének az egyetem kompetenciáiról, tudásvagyonáról és ezek alkalmazhatóságáról.

- A Tudásmenedzsment Központban a hallgatókon és az oktatókon túl cégek és magánszemélyek jelentkezését is várják. Az Innovációs Irodában támogatást kaphatnak terveik megvalósításához – tájékoztatott Dr. Dőry Tibor, a Tudásmenedzsment Központ igazgatója.

A projektek másik fő része a Tudomány Mindenkinek című rendezvénysorozat, amelynek két eleme a „jUNIor Egyetem” és a „Széchenyi Tudományos Est”. A hivatalos nyitórendezvényre szerdán kerül sor az egyetemi kampuszon.

- A rendezvénysorozat célja az egyetem tudományos eredményeinek népszerűsítése különböző célcsoportok számára – hangsúlyozta Dr. Dőry Tibor. A „jUNIor Egyetem” előadásaira elsősorban középiskolás diákokat, míg a Széchenyi Tudományos Est” rendezvényre az egyetem társadalmi-gazdasági partnereit, oktatóit, kutatóit várjuk.

Tudomány Mindenkinek rendezvények része még a Kiskutatók Napja, valamint a Nyugdíjas Egyetem. Az előadók a SZE-Győr oktatói, az előadások témái például az „Ökológiai lábnyom számítás gyakorlata”, a „Napenergia mint üzemanyag, közúti közlekedés tankolás nélkül” vagy a „Tér/képek, Városi terek Európában – régen és ma lesznek.

Felismerték, hogy a tanár-diák kapcsolatban sokkal több rejlik, mint amit eddig kihasználtak.
A Széchenyi Duó pályázat pedig erre épít. - Ezért hirdettük meg ezt, az oktatók és a hallgatók közös találmányainak kifejlesztését támogató pályázatot – tette hozzá Dr. Dőry Tibor.

Dr. Rechnitzer János, tudományos és általános rektorhelyettes továbbá elmondta, oktatói állományuk 46 százaléka rendelkezik valamilyen tudományos minősítéssel, szemben a 2005-ös 30 százalékkal, hozzátette az oktatói gárda folyamatos fiatalításában érdekeltek.
- Szeretnénk megteremteni a bázist az utánpótlásra, a doktori iskolákkal szoros a kapcsolatunk – magyarázta.

Dr. Szekeres Tamás rektor hozzátette, egy regionális informatikai tanközpontot is létrehoznak.
- Ez úgy fog működni, mint egy „tudáspláza”. A hallgatók, az oktatók és a város közössége megtalál itt mindent reményeink szerint, amely a tudásuk bővítését szolgálja majd.

(Győri Nap, 2010. február 10.)

Vállalati

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00
Diplomaátadó ünnepély -MÉK 2019. június 28. 10:00 - 11:00
Vizsgaidőszak vége 2019. június 29.
Diplomaátadó ünnepély -DFK 2019. június 29. 10:00 - 11:00

Kiadványaink

Kutatási kapacitásokÉves Jelen