Újabb prototípusok készültek el a Sze-Duó pályázat segítségével

8. Széchenyi Duó alkotói pályázat

záróbeszámoló

 
 

A Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja 2013. szeptemberében hirdette meg immáron nyolcadik alkalommal a Széchenyi Duó pályázatot.

A kezdeményezés célja a hallgatói, oktatói ötletek támogatása.  A Központ által nyújtott anyagi és szakmai támogatás segítségével a csapatok lehetőséget kaptak arra, hogy ötleteiket megépítsék, teszteljék, ezáltal közelebb kerüljenek az üzleti megvalósításhoz.
 
A pályázatok benyújtási határidejéig 19 csapat adta le a jelentkezését. A szakmai zsűri négy csapat koncepcióját értékelte úgy, hogy érdemes számukra anyagi támogatást adni a megvalósításhoz.

A nyertes csapatok a következők:

1. helyezett

Pályamű címe: Stepsence-lépésérzékelő szenzor fejlesztése
Hallgató: Kömöczi Levente (villamosmérnök MSc)
Oktató: Sarkadi-Nagy Balázs (MTK-Járműgyártási Tanszék)
Támogatás: br. 600.000 Ft


Beszámoló:

A projekt fedőneve intelligens járólapokat takar, amelyke képesek érzékelni az emberek jelenlétét. Ezek a járólapok hasonlóan a hagyományos kerámia járólapokhoz, négyzet alakúak és több ilyen egység mátrixszerű elrendezésével lehet nagyobb felületeket lefedni. Kültéren és beltéren is nagyszerűen alkalmazhatók, strapabíróságukat a hagyományos járólapoktól örökölték. Áthaladva rajtuk, a közpnti feldolgozóegység algoritmusa képes nyomon követni a személy mozgását, meghatározni annak irányát, sebességét, és nem utolsó sorban, hogy összesen hányan helyezkednek el az adott területen. Elsődleges tervezett felhasználási területei a biztonságtechnkia, szórakoztatóipar, intelligens városok. Statisztikai adatgyűjtésre is kiválóan alkalmas ez a technológia, arra, s a tervek szerint még tovább bővülhet az alkalmazási területek listája. A Széchenyi Duó pályázaton a csapatnak sikerült megalkotnia az első működőképes prototípust. A fejlesztés nem áll meg, a fejlesztők gőzerővel dolgoznak azon, hogy ebből kereskedelmi forgalomban is kapható termék jöjjön létre. Hosszú távú tervként tűzték ki, hogy egy olyan intelligens járólapot is megalkossanak, amelyek a rajta áthaladó emberek mozgási energiájából elektromos engergiát legyenek képesek előállítani.

2. helyezett

Pályamű címe: Omnidirekcionális önstabilizáló kerekesszék
Hallgató: Németh Ferenc (villamosmérnök BSc)
Oktató: Ballagi Áron (MTK-Automatizálási Tanszék)
Támogatás: br. 400.000 Ft


Beszámoló:

A projekt által megvalósított prototípus lehetőséget kínál, hogy a kerekesszék 360 fokban, azaz bármilyen irányban képes legyen egyenesen haladni anélkül, hogy a saját tengelye mentén el kellen fordulnia. Ez a megvalósítás nagyban megkönnyíti a szűk helyeken való közlekedést, hiszen így a forgásokat és az íveket kihagyva egyenes, egyirányú úton haladva lehet közlekedni, elhagyva a nehézkes manőverezést. A pályázat keretében elkészült a hajtás-és vezérlés elektronika, az ezekhez szükséges algoritmusok. A továbbiakban finomításokat, teszteléseket kell még elvégezni a 100%-os működés érdekében. A később i tervekben a csapat a prototípus működését kívánja tanulmányozni, vizsgálni valós körülmények között.

3. helyezett

Pályamű címe: Étel kifutásvezérlő rendszer
Hallgató: Dorogi Gábor (mechatronikai mérnök BSc)
Oktató: Dr. Balogh Tibor (MTK-Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék)
Támogatás: br. 100.000 Ft


Beszámoló:

A projekt eredménye egy olyan termék, amely a felügyelet nélkül hagyott, forrásban lévő ételek habzását automatikusan vezérli. A forrásban lévő  ételek habzásakor az eszköz bekapcsol, amely megakadályozza annak kilépését az edény teréből. A 3D-s tervező program segítségével megtervezésre került a funkciómodell. Elkészült az eszköz funkciómodellje, amit sikeresen teszteltek különböző folyadékokon. 3D-s tervezőprogram segítségével megtervezésre kerültek a különböző bemutatókra szánt változatok is, amelyek tesztelését jelenleg is folytatjuk. A teszteredmények alapján ez egy olcsóbb, egyszerűbb és univerzálisabb eszközzé válik a háztartások számára, mint a jelenleg forgalomban kapható versenytársak.

3. helyezett

Pályamű címe: TOKA-tanulmányi osztály követő applikáció
Hallgatók: Diószegi Sándor (műszaki menedzser BSc), Hódosi Gergely (közlekedésmérnök BSc)
Oktató: Bajor Péter (MTK-Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék)
Támogatás: br. 100.000 Ft


Beszámoló:

A TOKA egy Android operációs rendszerre fejlesztett alkalmazás, amely informálja a felsőoktatásban résztvevő hallgatókat a tanulmányi ügyintézésük lebonyolításával kapcsolatban. Az elkészített TOKA alkalmazás jelenleg "béta verzió", amely indításakor kiválasztható, hogy melyik ügyintézőhöz várakozunk és figyelmeztet, amikor a várakozók száma csökken. Az alkalmazás segítségével jelzés jelzést kapunk a telefonunkra minden alkalommal, amikor egy hallgató sorra kerül. A fejlesztés segítségével gördülékenyebbé válik a Tanulmányi Osztály munkája és egyben idő megtakarítással is jár a diákok számára. A program segítségével automatikusan elérhetővé váló statisztikai adatok sikerrel használhatók további elemzésekben. Az alkalmazást kiterjesztenénk egyéb olyan intézményekre, szolgáltatási pontokra, ahol szükségszerű és hasznos lehet nyomon követni a nyomógombós hívórendszert. 
 

Vállalati

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00
Diplomaátadó ünnepély -MÉK 2019. június 28. 10:00 - 11:00
Vizsgaidőszak vége 2019. június 29.
Diplomaátadó ünnepély -DFK 2019. június 29. 10:00 - 11:00

Kiadványaink

Kutatási kapacitásokÉves Jelen